Općina Primošten osnovana je 1993. godine, a svoj razvoj počinje već davne 1960. god. kada studenti iz Zagreba (sa Zvjezdarnice) i esperantisti otkrivaju Primošten. Gradi se esperanto-kamp i preko ljeta dolaze esperanti iz čitavog svijeta.

Prve radne akcije organiziraju se na incijativu g. Marka Skorina. Radilo se na dalekovodu i vodovodu. Dolazi struja, voda, telefon i izgrađuje se Jadranska magistrala (1964. god.).Grade se hoteli: “Raduča” 1966. god.,”Zora” i “Slava” 1968. god., “Marina Lučica” 1971. god., marina “Kremik” 1983. god. a nešto ranije izgrađen je kamp “Adriatik” (punta Maslina) za 3000 kampista.

Primošten postaje jedno od najljepših ljetovališta na Jadranu. Bilo je to doba pravog procvata i razvoja turističke privrede, koje je prekinuto ratnim događanjima na našim prostorima.

Uslijedilo je teško razdoblje za Primošten, pa je  Općina Primošten 2000.godine bila predložena za ukidanje. Pokazatelji su bili poražavajući: godišnji proračun bio je cca 3,5 milijuna kuna, a proračunski minus 7,5 milijuna kuna.

2001. godina donosi radikalni zaokret za Primošten. Na lokalnim izborima stranke gube, a vlast osvaja skupina mještana okupljena oko Nezavisne liste Vinko Bolanča, a danas je to Nezavisna lista Stipe Petrina.

Zahvaljujući aktiviranju raznih izvora prihoda, proračun je već 2003. godine iznosio preko jedanaest milijuna kuna. Promjene koje su uslijedile do danas učinile su Primošten najuspješnijom općinom u Republici Hrvatskoj.

Danas je na usluzi 2996 stanovnika Općine Primošten samo osam zaposlenika općinske uprave: jedan zaposlenik na 374 stanovnika.

Volonterstvo je u Primoštenu princip političkog djelovanja. Općina Primošten je od 2001. godine, samo zahvaljujući volonterstvu vladajućih političkih struktura, uštedjela 16.5 milijuna kuna.

Izgrađena je zgrada TRN, nova multimedijalna zgrada Općine, u kojoj su smješteni i dječji vrtić, knjižnica, izložbeni prostor, prostor u kojem djeluju KUD-ovi i udruge, te uprava komunalnog poduzeća “Bucavac”.

Od 2001. do 2010. vodovodna mreža dovedena je u sva sela primoštenskog zaleđa, uređeno je 300 km poljskih putova, postavljeno 2000 novih stupova javne rasvjete.

Uređen je ulaz u Primošten, mjesni spomenici i parkovi, glavni Trg Rudina i Staru riva.

Uređena je i plaža Raduča, projekt vrijedan tri milijuna kuna. Primošten se sada često naziva i “gradom plaža”, jer obiluje mnogim pješčanim plažama.

Kruna svih ovih radikalnih promjena u funkcioniranju lokalne vlasti, koje su omogućile kvalitetniji život Primoštencima i bolju turističku uslugu njihovim gostima, su prestižna turistička priznanja, među kojima je i Zlatni cvijet Europe 2007, priznanje za uređenje mjesta.

Turizam, najjača gospodarska aktivnost, ostvarivala je u prvoj polovini 2012. godine četiri posto više noćenja nego 2011. godine.

Primošten radi na daljnjem poboljšavanju svoje pozicije kao turističke destinacije. Bratimio se s talijanskim općinama Piglio i Apiro, a s talijanskim gradom Loreto potpisan je Sporazum o prijateljstvu.

Proračun Općine Primošten za 2011. bio je 23 milijuna kn, a za 2012. je 27 milijuna kuna.
Preko 80 posto proračuna troši se na kapitalne projekte i uređenje mjesta.
U tijeku su novi projekti. Projekt izgradnje Doma zdravlja u Primoštenu, projekt Put Podgreben, uređenje ulice dr. Franje Tuđmana i dijela Trga don Ive Šarića.