U Dječjem vrtiću Općine Primošten proveden je CAP program

CAP (Child Assault Prevention) program je jedan od najučinkovitijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece. Polazi od stava da je znanje najučinkovitiji oblik borbe protiv zlostavljanja djece. Program se temelji na tome da se djecu poučava o stvarnostima napada, što mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji i kome se mogu povjeriti. Prije provođenja radionica sa djecom predškolcima voditeljice će održati predavanje o Cap programu njihovim roditeljima i osoblju vrtića.

  Realizacija programa obuhvatit će djecu u godini pred polazak u školu. Program primarne prevencije zlostavljanja osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. Program uključuje edukaciju odgojitelja, predavanje za osoblje vrtića, predavanje za roditelje, te radionice za djecu. 

  Cilj nam je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz: – pružanje kvalitetnih informacija; – poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;        – osnaživanje njima važnih odraslih osoba; roditelja i zaposlenika vrtića, kako bi im  pružili kvalitetniju podršku.
U realizaciji programa sudjeluju CAP tim : dvije odgojiteljice i pedagogica.

U sklopu projekta „Unapređenje usluga u Dječjem vrtiću Općine Primošten II“, od 23 do 25. svibnja 2022. godine u Dječjem vrtiću Općine Primošten proveden je CAP program pod vodstvom CAP pomagačica, dvije odgojiteljice i pedagog.

 CAP program izvodi se kroz 3 aktivnosti:

  1. Predavanje za zaposlenike vrtića
  2. Predavanje za roditelje
  3. Radionica za djecu predškolske dobi

Radionice za djecu se održavaju kroz 3 uzastopna dana u trajanju oko 30 – 45 minuta, te je sadržaj radionica razvojno primjeren, koriste se fotografije, igrokazi i posebno strukturiran razgovor kako bi se djecu poučilo pitanjima osobne sigurnosti.

Nakon radionica djeci se pruža prilika individualno razgovarati s CAP pomagačicama. U takvim razgovorima naglasak je na učvršćivanju vještina naučenih tijekom radionice i  jačanju njihovog uvjerenja kako imaju prava biti SIGURNI, JAKI i SLOBODNI.