Zdravstvene mjere

MJERE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DJECE I HIGIJENE U VRTIĆU OBUHVAĆAJU

Planirane zadaće za unaprjeđivanje ustrojstva njege i skrbi za tjelesni rast djece usklađene su s Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima (N.N. br. 105/02.).

1. Higijensko-epidemiološki nadzor nad osobljem i prostorima realizira se kontinuirano tijekom godine
2. Upis u vrtić uvjetovan je liječničkom potvrdom o izvršenom sistematskom pregledu za novoprijavljenu djecu.
3. Pobol djece je uredno praćen prema priloženim liječničkim potvrdama. Najčešća oboljenja su respiratorne i probavne infekcije
4. Zadaća prevencije oboljenja, infekcija i intoksikacija ostvaruje se pravilnom izmjenom ritma aktivnosti tijekom boravka, pravodobnom izolacijom bolesne djece, pravilnom higijenom igračaka, prostora boravka, sanitarnih prostorija i redovitog svakodnevnog boravka na zraku.
5. Pranje zubi poslije obroka realizira se u svim odgojnom skupinama.
6. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i ove godine kontinuirano su kontrolirali pitkost vode i uzimali briseve iz kuhinje, kao i kaloričnost hrane
7. Provjera dokumentacije o cijepljenju djeteta protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja.
8. Jelovnici se redovito izrađuju prema normativima prehrane propisanim za sve vrtiće uz strogu kontrolu korištenja higijenski ispravne hrane.
9. Posebna pozornost poklanja se deponaciji nečistih tvari i sredstava za čišćenje.
10. Tjelesni rast i razvitak djece praćen je od strane medicinske sestre antropometrijskim mjerenjima djece 2x godišnje koji su uključivali:
– antropometrijska mjerenja djece
– pregled vida
– pregled kralježnice i stopala
– pregled uha i grla
11. Kontinuirano se provodi zdravstveni odgoj djece koji potiče proširenje spoznaje i razvoj svijesti o osobnoj higijeni i pozitivnom odnosu i povjerenju prema liječniku (posjeti doktora i stomatologa)
12. Pri provedbi izleta djece u prirodu posebna pozornost poklanjala se higijensko- zdravstvenim mjerama.
13. Nakon izostanka djeteta iz vrtića zbog bolesti, roditelji su bili dužni dostaviti vrtiću potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu djeteta. Ukliko je izostanak djeteta trajao dulje od 60 dana, potrebno je ponovno donjeti potvrdu o sistematskom pregledu djeteta
14. Dva puta godišnje provodi se deratizacija i dezinsekcija prostora vrtića.

Evidencija bolesti kod djece u vrtiću ili zašto trebamo ispričnicu nakon bolovanja?

Od prvog dana polaska Vašeg djeteta u vrtić gnjavimo Vas sa kojekakvim zahtjevima, a liječnička potvrda koju tražimo nakon bolovanja Vaše djece, jedan je od zahtjeva koji Vas, sigurni smo, ponekad nervira i ne vidite baš pravu svrhu istog.

No, nije taj zahtjev samo neki naš hir. Donijeti ispričnicu nakon bolovanja zakonska je obaveza. Prema podacima na ispričnici dužni smo u Vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanaka prezentirati u službenom izvješću.

Cilj je ovog praćenja kontrola epidemiološke situacije u Vrtiću radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu, te suzbijanje širenja infektivnih bolesti.

Za ostvarenje ovog cilja izuzetno nam je važna dobra suradnja s roditeljima, zato i sada apeliramo na Vas:

  1. informirajte odgajatelje telefonom ako je vaše dijete boluje od : bakterijske upale grla, upale pluća, vodenih kozica, šarlaha, konjuktivitisa, mononukleoze, gripe, trovanja salmonelom ili od neke druge infektivne bolesti;
  2. po povratku nakon bolovanja u vrtić obavezno donesite ispričnicu od liječnika na kojoj mora pisati: ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka – datum početka i završetka bolovanja i razlog odnosno šifra bolesti.

Zahvaljujemo Vam na suradnji i ovaj put!